Cat Stevens med sin aller første konsert i Norge

0
988

Det er en ekte legende som kommer til Olavsfest 2020. – Noe de i pressemeldingen vet å skryte av: Vi i Olavsfest er særdeles stolte over å ønske en høyst levende legende, og en av verdens mest elskede låtskrivere, velkommen til Borggården 30. juli 2020. Dette blir den første konserten han holder i Norge noensinne, melder festivalen.

YUSUF/CAT STEVENS er artisten bak låter som Wild World, Father and Son, Where do the Children Play?, Morning Has Broken, Moonshadow og Peace Train. Bak album som Tea for the Tillerman og Teaser and the Firecat. Musikk som rørte en hel generasjon på 70-tallet, og som fortsatt regnes som tidløse klassikere.

Les: Victoria’s Secret dropper årlig moteshow

Olavsfest har jobbet i mange år med å få akkurat denne artisten til festivalen, og takket være et samarbeid med Trondheim Stage er det nå blitt en realitet. I tillegg til en sterk musikalsk karriere, har han en livshistorie som gjør ham spesielt interessant for en festival som opererer i skjæringspunktet mellom tro og samfunn. I 1977 konverterte Cat Stevens til islam, tok navnet Yusuf Islam og snudde ryggen til berømmelsen for å i stedet vie livet sitt til inderlig religiøs praksis og veldedighet. De siste 15 årene har imidlertid han tatt opp igjen artistkarrieren, med flere kritikerroste album. Dette er også svært relevant for neste års festivaltema «ære». Hvor søker du din ære, ved å bli en dyrket popstjerne eller ved å gi ditt liv til noe som gir en annen type mening?

Les på Sporten: Napoli har startet å straffe spillerne sine

YUSUF/CAT STEVENS ble født med navnet Steven Demetre Georgiou i 1948, og vokste opp i Londons teaterdistrikt i West End, i etasjen over foreldrenes café.

Som barn var han et tegnetalent, men drømmen om å bli serietegner fikk en brå slutt da The Beatles slo gjennom og unge Steven skaffet seg en gitar i stedet.

Han fikk tidlig suksess under artistnavnet Cat Stevens, både med debutsingelen I Love My Dog i 1966 og oppfølgeren Matthew and Son, som nådde helt opp til 2. plass på de britiske hitlistene. Han skrev også sanger som ble hits for The Tremeloes (Here Comes My Baby) og Rod Stewart (The First Cut is the Deepest).

Etter to hektiske år med popstjerneliv, pådro han seg potensielt livstruende tuberkulose i 1968. Han overlevde, men tilbrakte to år utenfor rampelyset i rekonvalesens. Da han returnerte med albumet Mona Bone Jakon i 1970, var det en helt annen artist verden fikk se og høre. Det striglede tenåringsidolet var erstattet med en langhåret trubadur med akustisk gitar og følsomme sanger som kommuniserte med lytteren på et helt annet og nærere plan.

Hans to neste plater, Tea for the Tillerman (1970) og Teaser and the Firecat (1971) er blitt stående som tidløse klassikere. Her finner du også hans største hits, som Wild World, Father and Son, Where do the Children Play?, Morning Has Broken, Moonshadow og Peace Train, låter som sendte ham helt i front av den voksende singer/songwriter-bølgen. Oppfølgeren Catch Bull at Four tilbrakte tre uker på toppen av Billboard-lista i USA.

Men sykdomsperioden hadde samtidig ført til en åndelig oppvåkning hos Stevens. En dypere leting etter forståelse og mening lå bak mange av hans mest kjente sanger.

Så, i 1975, skjedde det som skulle forandre livet hans totalt. Under en svømmetur i Malibu ble han tatt av strømmen og ført ut mot havs. I dødsangst påkalte han Gud, og lovte at om han ble reddet, skulle han vie livet sitt til Guds. I samme øyeblikk snudde strømmen og han ble ført inn til land. Stevens bestemte seg for å gjøre ære på løftet, og startet en mer grundig spirituell søken. Da han fikk Koranen i gave av broren, følte Stevens at livet hans endelig fikk en retning. I Koranen fant han noe som ga gjenklang i dypet av sjelen. Han konverterte til islam i 1977, og året etter endret han navn til Yusuf Islam. Han sjokkerte en hel verden gjennom å snu ryggen til berømmelse og popstjernekarriere. I stedet stiftet han familie og dedikerte seg til veldedig arbeid og religiøs fordypning.

I de nær 30 årene som fulgte, var Yusuf involvert i nødhjelp og utdanningsprosjekter i fattige deler av verden. Han var med på å stifte Muslim Aid Charity, og bidro direkte til deres initiativ i Afrika, Asia og Europa. Han opprettet også en muslimsk skole i London i 1983. På slutten av 90-tallet opprettet han og kona Fawziah veldedighetsorganisasjonen Small Kindness, som et svar på Balkan-konflikten, med særlig hjerte for enker, foreldreløse barn og familier. Small Kindness er fortsatt aktive i konfliktområder i dag.

Gjennom 90-tallet ga han ut flere album med religiøst og pedagogisk materiale. Det er lite kjent her i vesten, men Yusuf står bak flere av de mest populære innspillingene blant muslimske barn i denne perioden.

Etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001, ble Yusuf igjen motivert til å innta offentligheten. Han brukte sin plattform til å snakke ut mot grusomhet, fanatisme og krig, og oppfordret til fred og samhold. Han begynte å opptre med sitt klassiske materiale igjen, spesielt Peace Train, men ofte i a capella-versjoner.

I 2003 mottok han World Social Award i Tyskland for sitt arbeid for å hjelpe mennesker i nød, og året etter fikk han prisen Man of Peace overrakt av Mikhail Gorbatsjov på vegne av en komite bestående av vinnere av Nobels fredspris.

I 2006 gjorde han for alvor comeback som artist med albumet An Other Cup, som fikk entusiastisk mottakelse både blant kritikere og gamle fans. Siden har han gitt ut tre album til, sist The Laughing Apple fra 2017. Det ble gitt ut under navnet YUSUF/CAT STEVENS, som nå er hans offisielle artistnavn. For dette albumet fikk han også sin aller første Grammy-nominasjon. YUSUF/CAT STEVENS ble innlemmet i Rock’n’roll Hall of Fame i 2014 og i Songwriters Hall of Fame i 2019.

YUSUF/CAT STEVENS
Borggården, torsdag 30. juli 2020
Billetter: 695,-

I salg via Ticketmaster fra fredag 29. november